Terug naar nieuws
Terug naar de kennisbank

6 tips om de CO2-voetafdruk van je organisatie te verkleinen

Benieuwd hoe je de ecologische voetafdruk van je organisatie kunt verkleinen? Wij hebben 6 tips voor je.

Op 28 februari 2022 presenteerde het IPCC een nieuw rapport [1]. In verschillende media wordt gesproken over een alarmerend bericht, waarin duidelijk wordt dat het huidige klimaatbeleid tekortschiet. In het afgelopen decennium is de uitstoot van broeikasgassen nog nooit zo sterk toegenomen in vergelijking met voorgaande decennia. Ondertussen is de opwarming van de aarde met 1,1 graden Celsius gestegen. Zonder nieuwe maatregelen zal dit tegen het einde van de eeuw zijn toegenomen tot meer dan 3 graden Celsius. Het bedrijfsleven heeft een grote voetafdruk door de uitstoot van broeikasgassen en moet maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Wat is een CO2-voetafdruk en hoe kun je als bedrijf je voetafdruk verkleinen?

Wat is de CO2-voetafdruk?

Voordat je je CO2-uitstoot kan verminderen of compenseren, moet er een CO2-voetafdruk worden gemaakt. Een CO2-voetafdruk is een berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen van je bedrijf in het afgelopen jaar.

Deze inventarisatie van je CO2-emissie geeft een overzicht van jullie bijdrage aan de status-quo van klimaatverandering. Andere milieu-effecten zoals watergebruik, landgebruik of bodemverontreiniging worden niet meegenomen in de berekening. Daar kun je de levenscyclusanalyse methode voor gebruiken.

De berekening en voorbereiding van deze CO2-voetafdruk zijn gebaseerd op het GHG-protocol en ISO 14064. Dit zijn de wereldwijde standaarden voor het kwantificeren, controleren, rapporteren en verifiëren van de uitstoot van broeikasgassen. 

Waarom je CO2-voetafdruk verkleinen?

De invloed van de industrie en het bedrijfsleven op de totale uitstoot van broeikasgassen is nog steeds te groot. Mede hierdoor worden klimaatdoelstellingen niet gehaald. Door je CO2-voetafdruk te berekenen, krijg je inzicht in waar winst te behalen valt om je CO2-voetafdruk te verkleinen.

Daarnaast is het cruciaal voor een organisatie om toekomstbestendig te zijn. Wet- en regelgeving om de klimaatdoelstellingen te halen wordt steeds strenger. Door als organisatie tijdig een CO2-voetafdruk berekening uit te voeren, weet je welke maatregelen je kunt nemen om hieraan te voldoen.

Bovendien is er tegenwoordig veel vraag naar organisaties die op een duurzame manier zaken doen, wat betekent dat een CO2-voetafdruk het imago van je organisatie kan verbeteren.

 

Tips om de voetafdruk van jouw organisatie te verkleinen

Het belang om te weten wat de CO2-voetafdruk van een organisatie is, wordt steeds groter. Om precies te weten hoe je organisatie haar voetafdruk kan verkleinen, is het eerst nodig om je precieze CO2-voetafdruk te weten. Maar er zijn ook verschillende tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen om je CO2-voetafdruk te verkleinen.

  1. Maak een gespecificeerde CO2-voetafdruk van de directe emissies van jouw organisatie.
  2. Wek je eigen energie op met zonnepanelen. Dit maakt niet alleen het energieverbruik van je organisatie duurzamer. Je energierekening gaat omlaag en je kunt zelfs geld verdienen aan de teruggeleverde energie.
  3. Geen mogelijkheid om je eigen energie op te wekken? Kies voor lokale groene energie. Je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen door over te schakelen van fossiele brandstoffen naar lokale groene energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolens.
  4. Reis zoveel mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of een elektrische auto. Je kunt tot 200 gram CO2 per persoon per kilometer besparen (2). Heb je veel werknemers? Bereken je (klimaat)winst!
  5. Kijk eens naar de temperatuur, isolatie en luchtstromen in je pand. Het verminderen van je gasverbruik bespaart niet alleen CO2, maar ook veel geld met de huidige gasprijzen.
  6. Scheid uw bedrijfsafval. Wees, afhankelijk van het soort organisatie, kritisch op het gebruik van materialen en de afvalverwerking ervan.
Wil je precies weten hoe je organisatie haar CO2 voetafdruk kan verkleinen?
Lees hier meerLees hier meerLees hier meerLees hier meer
Dit artikel is geschreven door:
Saro
Saro
Mede-oprichter
Stuur e-mailLinkedInBoek een vergadering
Dankjewel! Je bericht is ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.