Hoe houtbouw de wereld kan redden

Houtbouw

Hoe houtbouw de wereld kan redden

De huidige manier van bouwen met beton wordt ‘inefficiënt, niet-circulair en vervuilend’ genoemd. Beton is het verleden en hout de toekomst. Hedgehog Company is fan van houtbouw, daarom vandaag een post over CLT, cross laminated timber, oftewel kruislaaghout.  Bouwen met hout is niet zomaar een trend, het is een fundamentele verandering in de manier waarop we gebouwen opleveren. Volgens architecten zelfs een ‘constructie revolutie’. Maar hoe kan CLT de wereld redden? Bomen absorberen CO2 in het groeiproces. Wanneer bomen volgroeid zijn nemen ze geen extra CO2 meer op. Als deze bomen gekapt worden, is er ruimte vrij om nieuwe boompjes te planten die nog wel CO2 opnemen voor groei. Door het gekapte hout te gebruiken in de bouw van huizen wordt er een lange termijn koolstofopslag gecreëerd. Het bouwen met CLT is betaalbaar, snel en duurzaam, daardoor kunnen er veel huizen gebouwd worden en dus veel koolstof worden opgeslagen! Door het gebruik van hout wordt er geen gebruik gemaakt van bouwmaterialen die veel energie verbruiken en moeilijk te recyclen zijn. Als de vraag naar houtbouw toeneemt, vindt er op grote schaal herbebossing plaats wat de opwarming van de aarde een halt toe kan roepen!  Benieuwd naar onze houtbouwprojecten? Bekijk hier onze Duurzaam Bouwen service.  VPRO Tegenlicht maakte recent een interessante documentaire over ‘Houtbouwers’, een aanrader! 
Houtbouw

Duurzame:  Een ontzettend breed begrip wat vaak onvolledig of onjuist wordt gebruikt. Voor ons de meest gangbare en complete definitie is die opgesteld in het Brundtland-rapport; Our Common Future uit 1987. 

Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet zonder de komende generaties te beperken om in hun behoeften te voorzien. NOTE: Dit gaat dus eigenlijk in tegen ons eigen gebruik van de term hier? De definitie is omvattend, het gaat over de gehele afdruk van de huidige generatie, niet alleen de CO2.